Figyelem felhívás!! Szívférgesség…. Új betegség a láthatáron. Kell-e féljünk tőle?

A betegség 2009 óta hazánkban már olyan állatokon is diagnosztizálásra kerül, amelyek nem valamely külföldi nyaralás alkalmával, hanem biztosan itthon fertőződtek meg. Egy ideje bizonyossá vált, hogy az egyre szaporodó magyarországi régiókhoz Kecskemét is csatlakozott. A betegség a mindennapi gyakorlatban elsősorban kutyát, de akár macskát, vagy görényeket is érint. Miután lefolyása több évig is tarthat, ez alatt szinte tünetmentesen számos más állat fertőződhet meg a betegséget hordozótól. A szúnyogok által a potenciális áldozatba oltott fejlődési alakok, az úgynevezett microfilariák több hónapos fejlődés után alakulnak át a végleges, más néven adult alakokká. Ezek a méretüket illetően a tekintélyes, 10-30 cm-t is elérő és esetenként 7 éves élettartamot is produkáló férgek a tüdőartériákban és a jobb szívfélben élősködnek. Az ivarérett férgek microfiláriák milliónyi egyedét gyártják, hogy a gazdatestből vért szívó szúnyogok a vérszívás közben ugyancsak fertőzőképes alakokat is felvegyenek, továbbgördítve a folyamatot. A beteg állatok specifikus, csak erre a betegségre jellemző, tulajdonos számára könnyen felismerhető tüneteket nem mutatnak. A fáradékonyság, lesoványodás, vérfogyottság, nehezített légzés, köhögés azonban mind olyan tünetek, amelyek felvetik a gyanút, hogy a háttérben akár ez a betegség is meghúzódhat. A biztos diagnózishoz állatorvosi segítség szükséges. A betegek vizsgálatára számos, részben rendelői körülmények között is kivitelezhető teszt áll rendelkezésre. A microfilariák jelenléte még nem azonos a beteg szívférges fertőzésével. A húsevők Dirofilaria repens okozta bőr dirofilariosisa valamivel régebb óta ismert, de jóval szerényebb megbetegedést okozó parazita. Ennél a fertőzésnél is megtalálhatók a microfilariák. A két fertőzés elkülönítése szakember feladata.

Emberi fertőzés lehetséges-e? Igen. A szívférgesség közegészségügyi vonatkozással is bír. Bár humán fertőzés esetén valódi, kifejlett egyedekig nem képes a folyamat eljutni, a szúnyogcsípéssel bejutott microfilariák a tüdőben kóros elváltozásokat okozhatnak. Ezzel diagnosztikai problémát is okozhatnak, pl. daganatos betegségtől történő elkülönítés nehézsége. Ugyancsak humán vonatkozású problémát okozhat a Dirofilaria repens is. Kifejlett féreg itt sem alakul ki. A microfilariák azonban a legkülönfélébb szervekben idézhetnek elő csomókat, gyakran az arc, szemtájék hosszú ideig tartó krónikus fájdalmával.

Gyógyíthatók-e a fertőzött, beteg állatok? Igen, van lehetőség a betegek kezelésére. Ennek eredményessége azonban messze elmarad a kívánatostól. A fertőzöttség korai felismerése életet menthet.

Megelőzhető-e a betegség? Igen. Védőoltás ugyan nincs ellene, de mivel a fertőződés a szúnyogok, illetve a microfiláriák által történik, így adottak a védekezési pontok. Számos olyan állatgyógyászati készítmény van, amely ebben segítségünkre lehet. A szúnyogok riasztása, távoltartása alapvető fontosságú.

Érdemes -e vizsgáltatni a kutyánkat, macskánkat? A klinikai tüneteket mutatókat mindenképpen. De akár rutin védőoltás alkalmával is lehetséges, hogy egy egyszerű vérvétellel tájékozódnunk egy esetleges fertőzésről. Célszerű időpontja ennek a szúnyogszezon kezdete.

dr. Bende Zoltán

A képeken látható, nyíllal jelölt microfilariák egy kecskeméti kutya szívféreg fertőzése kapcsán kerültek felfedezésre a Vet-Pet állatorvosi rendelőben.